mandag 2. februar 2015

Såkornet og sennepsfrøet (Mark. 4, 26-34)


Tenk deg å være en del av en stor folkemengde som har stimlet sammen for å høre Jesus. Tett i tett står vi nede ved vannkanten. For å kunne bli hørt og sett, har Jesus satt seg i en båt litt ute på vannet. Der ute fra forteller han en lignelse som kommer før dem vi nå hørte – den om såmannen som sår kornet sitt ved veien, på steingrunn, blant tornebusker og i god jord.

Hos noen begynner det å modnes en lengsel etter å være god jord. Å være en som tar til seg Jesu ord og tar vare på det. Jesus bringer himmelriket ned til folk med ord og mektige gjerninger, og vi lytter. Han kommer med et himmelvendt budskap, i bilder som vi kan kjenne igjen fra dagliglivet.

En mann sår korn i jorda. Bak tynt skall skjuler det seg en spire til liv. Skallet må briste, såkornet i seg selv må dø. Det er kime til en plante som under jorda begynner sin vekst, bryter overflaten, strekker seg opp mot lyset og blir synlig for alle. Så blir det til korn som høstes. I Johannesevangeliet sier Jesus at han er livets brød. Han kommer til menneskenes metning og redning. Uten ham kan vi ikke ha liv hos Gud.

Det unnselige såkornet er lite og ubetydelig i et menneskes øyne, eller i en bondes hånd. Men ved Guds kraft og makt og uten menneskers innflytelse, skjer den forvandlingen som gjør frøet til modent korn, og kornet til liv, slik han gir den oppstandne Jesus Kristus til vår frelse. Et sted sier Jesus, om seg selv: ”Hvis ikke hvetekornet faller i jorden og dør, blir det bare det ene kornet. Men hvis det dør, bærer det rik frukt.” (Joh. 12, 24).

Vi kan også se et misjonsbilde her; mennesket som sår det gode budskap, og Gud som i det skjulte, ved sin Hellige ånd, gir vekst og fremgang, slik at nye kommer til tro og slutter seg til.

I dag har to små barn blitt båret til dåpen. En gang – for ikke lenge siden – har de vært små spirer til liv. ”Laget på hemmelig vis og vevd dypt i jorden”, for å låne bilde fra en Davidssalme. Akkurat som såkornet har sitt DNA som bestemmer hva slags plante det skal bli, har fosteret helt fra begynnelsen alle anlegg som avgjør hvordan det lille mennesket skal bli. Hjertet slår fra sjette svangerskapsuke, organene modnes, kroppen vokser og gjør seg klar til å en gang bryte hinna ut til verden. Så møter et sprell levende lite mirakel mors og fars blikk.

Mennesket sover og står opp, mens såkornet gjennomgår sin forvandling i jorda. Det får meg til å tenke på noe Paulus sier i brevet til Filipperne: ”Og jeg er trygg på at han som begynte sin gode gjerning i dere, skal fullføre den – helt til Jesu Kristi dag.” (Fil. 1, 6) Gud modner og utruster oss for sitt rike, i sin trofasthet. Det er ikke noe vi kan få til ved eget strev.

Når høsten er kommet, svinges sigden. Bildet virker kanskje brutalt; å være et aks som blir kuttet av sigden. Men tilværelsen i åkeren, eller på jorda, er ikke ment å vare evig. Ved tidens ende skal Gud holde dom og samle alle som tilhører Ham, til evig liv i sitt rike.

Med lignelsen om sennepsfrøet fortsetter Jesus å sammenligne Guds rike med noe som vokser og blir til velsignelse. Det starter smått, knapt synlig, - men den ferdige planten kan bli over to meter høy. Bildet av Guds rike som et tre forteller om glede, fred og ly: Det får så store greiner at «himmelens fugler kan bygge rede i skyggen av det.» Det kan hende at Jesus låner et bilde fra Esekiels bok, hvor profeten sier: «Det skal få greiner og bære frukt og bli til en prektig seder. Alle slags fugler skal bo i det, alt som har vinger, skal holde til i skyggen av greinene på det.» (Esek. 17, 23)

Treet kan være symbol på noe mektig – et kongedømme, et verdensrike. Jesus sammenligner treet med Guds rike – det største av alt, det som til sist skal seire over verden. Med røttene i jorda og kronen i himmelen, blir treet selv et Kristus-symbol. Han forener himmel og jord. Han fødes til vår jord, deler våre kår, og løfter oss sammen med seg helt inn i himmelen. Han blir vår stige til salighet.

Himmelens fugler bygger rede i skyggen av det. Når jeg leser det, tenker jeg på englene i himmelen. Englene omkranser den hellige. Englene jubler så hyrdene på marken hører det. Englene strekker sine forbindelsestråder mellom himmel og jord.

Det er plass i treet, og det er skygge og hvile. Treet blir som dette huset med mange rom, som Jesus bereder for oss. I Johannesevangeliet sier han: «I min fars hus er det mange rom», og han sier «Og når jeg har gått og gjort i stand et sted for dere, vil jeg komme tilbake og ta dere til meg, så dere skal være der jeg er. Og dit jeg går, vet dere veien.» (Joh. 14).

Himmelriket er så viktig i Jesu forkynnelse. Han snakker til mennesker som er opptatt av sitt daglige liv og sine daglige bekymringer. Han har omsorg for dem, og lærer disiplene å ha det samme. Men han løfter alltid blikkene deres oppover og utover. Han forkynner: Guds rike er midt i blant dere. (Luk. 17, 21). Det kan også oversettes: Inne i dere. Det kan han si fordi han ved sitt nærvær bringer Gudsriket med seg. Og han har lovet å være med oss alle dager.

Vi kan nok synes at dette Guds rike viser seg på en fattigslig måte i oss og i blant oss. Kanskje vi ikke en gang får øye på det. Her på jorda ser vi som i et speil, i en gåte, som Paulus sier. Da er det godt å huske på at Guds rike, himmelriket, også er noe mer – det venter i evigheten, og da som noe fullendt og fullkomment. Vi skal fortelle andre dette gode budskapet. Da sår vi noe som en gang skal folde seg ut og blomstre.

Såkornet må briste for å oppfylle sitt oppdrag, og vi må en gang bryte den tynne skilleveggen mellom liv og død. Vi har kanskje lyst til å klamre oss til dette livet. Vi er redde for det ukjente. Likevel går vi til noe kjent, for Jesus har gjort seg selv kjent for oss. Han er vår frelses trygghet, vårt håp og vår sol – nå og i den kommende verden. Det er salighet. Han ber oss bli i ham - som greinene på vintreet han også sammenligner seg med. Holder vi oss til Jesus, gir han oss næring fra sitt rike, til glede og vekst fra dag til dag.

(Snarum kirke 01.02.15)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar