onsdag 11. desember 2024

Fisken med sølvmynten (Matt. 17, 24-27)

  

«De kom til Kapernaum, og de som krevde inn tempelskatten, gikk bort til Peter og spurte: «Betaler ikke mesteren deres skatt til tempelet?» «Jo», svarte Peter. Da han kom hjem, spurte Jesus før han rakk å si noe: «Simon, hva mener du om dette: Hvem er det jordens konger krever toll eller skatt av? Er det av barna sine eller av de fremmede?» «Av de fremmede», svarte han. Da sa Jesus: «Så går jo barna fri! Men for at vi ikke skal støte dem, så gå ned til sjøen og kast ut et snøre! Ta den første fisken du trekker opp, og når du åpner gapet på den, vil du finne en sølvmynt. Den skal du gi til dem for meg og deg.» (Matt. 17, 24-27) 

Nede i vannet svømmer en fisk, ingen kan se den. Hvem kunne vite at den har en sølvmynt inni gapet? Her viser Jesus sin allmakt – igjen. Han kan styre det slik at akkurat denne fisken er den første Peter fanger når han kaster ut snøret. Han behøver ikke åpne flere og lete. Så finurlig det er at denne mynten tilsvarer akkurat det som kreves i tempelskatt. Skatten var på to drakmer, dvs. to daglønner. Og sølvmynten tilsvarte fire daglønner.  

Det er bare evangelisten Matteus som har med denne fortellingen. Han som en gang var toller, frem til Jesus en dag kalte på ham med ordene «Følg meg!» Da forlot han tollboden sin og ble en av Jesu disipler. Et annet sted (kap. 22) forteller han om hva Jesus svarte når han ble spurt om det var tillatt å betale skatt til keiseren eller ikke, altså til okkupasjonsmakten. De rakte ham en denar, og Jesus spurte «Hvem har bildet og navnet sitt her?» «Keiseren», svarte de, kanskje litt forfjamset. «Så gi keiseren det som tilhører keiseren, og Gud det som tilhører Gud», svarte Jesus. 

Vi er heldige som bor i et fritt land, et demokrati. Stort sett vil toll, skatter og avgifter oppleves forståelige og nødvendige for at samfunnet skal fungere. Så kan man selvsagt være uenig i satsene, eller kanskje ville fjerne noe helt. Og det kan man jobbe for politisk. Men enten man har sans for avgiftene eller ei, så må man betale dem så lenge de er der. Det er nok mulig å snike seg unna noe på forskjellige vis, men det gir i hvert fall ikke Jesus noen godkjenning for. 

Han er tydelig på at vi skal gi «keiseren»/myndighetene det de krever inn av borgerne sine. Samtidig holder han frem en stor kontrast, et helt annet rike å se til. Her på jorda er vi bare en stund, under forskjellige vilkår og myndigheter, rettferdige og urettferdige.

Jesus fremhever Guds rike, himmelriket, som han har gitt oss en forsmak av. Der er vi ikke undersåtter, men arvinger. Der er vi ikke fremmede, men hjemkomne barn. Dette har Jesus, ved sitt frelsesverk, åpnet opp for oss. Peter åpnet en fisk, et løfte fra mesteren han fulgte. Peter fikk en sølvpenge å betale tempelskatten med. Alt han hadde gjort, var å kaste ut snøret. Et lite mirakel, var det. Kanskje kunne mynten i fisken peke frem mot det Jesus sa om seg selv litt seinere: Menneskesønnen er ikke kommet for å la seg tjene, men for selv å tjene og gi sitt liv som løsepenge for mange. (Matt. 20, 28.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar